Fado i Lissabon

Fado-fans i Lissabon.

 

Da jeg besøgte Lissabon første gang i 90’erne, var det min gode ven Augusto Pais Martins, der guidede os rundt i Lissabon. Augusto og jeg arbejdede sammen med repræsentanter fra andre europæiske lande om at etablere fælleseuropæiske, høje standarder for lederuddannelser på det sociale område. Eksempelvis skulle lederuddannelserne omfatte minimum 350 lektioner, og der skulle være eksamensordning med censorer fra et andet europæisk land.

Mit besøg i Lissabon var et arbejdsbesøg, men om aftenen skulle vi høre fadomusik. Augusto fandt det rigtige sted til os, og så spiste vi på fado-restauranten og hørte god fado-musik.

Da Antra og jeg var på ferie i Lissabon sidst i april, skulle vi naturligvis også høre fado-musik, men vi måtte denne gang klare os selv, idet Augusto døde for nogle år siden. For at gøre en lang historie kort: Man kan godt glemme alt om, at der findes særlige, ægte fao-steder, hvor kun portugisere kommer. Det vil sige Fado-stederne er ægte nok, men det er først og fremmest turister, der frekventerer stederne. Turismen er eksploderet i Lissabon, men musikken er skam god nok, selv om den høres sammen med andre turister. Basta.

Der er især mange Fado-steder i Alfama-området. Jeg har ikke talt dem, men der må være snesevis af steder, hundredevis.

 

Traditionelt er der som minimum to strengeinstrumenter som akkompagnement. Dels en såkaldt portugisisk guitar og en traditionel guitar. Den portugisiske guitar ligner en forvokset mandolin og har (almindeligvis) 6 dobbeltstrenge, altså i alt 12 strenge. Så vidt jeg kan høre, er den portugisiske guitar stemt i kvarter, men der er sikkert forskellige stemmemetoder. Det er den portugisiske guitar, der laver de vidunderlige improvisationer og ’forsiringer’, medens den almindelige guitar lægger akkorder og basgange til.

Vi faldt ind på et fado-sted, der kun var nogle få uger gammelt. Stedet hedder Curaçao da Sé og drives af ægteparret Ana Lúcia og Diogo Rocha. Ægteparret serverer selv maden, og hen på aftenen synger de på skift fado-sange. Det var fremragende og musikledsagelsen var i topklasse med bare portugisisk og almindelig guitar. Specielt manden Diogo var i særklasse som sanger.

Da vi var tilbage i fædrelandet, tjekkede vi you tube, og det viser sig, at Diogo Rocha er et etableret navn inden for Fado. Hvor heldig kan man være?

De store verdensstjerner optræder ikke på de små steder. Der er ikke penge nok i det.

 

På fado-stederne i Lissabon betaler man ikke entré, men man kommer ikke ind, medmindre man køber en menu til minimum 30 euro pr person.

Fado-stedet vi besøgte:

Coraçao da Sé

Travessa Almargem, no 4a

1100-020 Lisboa

 

Facebooksted: facebook.com/coracaodase

 

Gode links:

1) Hør, hvordan det lyder med portugisisk guitar og almindelig guitar - UDEN sang:

 https://www.youtube.com/watch?v=p1B3abRJg6w

2) Hør vores vært Diego synge i en studieoptagelse: 

https://www.youtube.com/watch?v=sRY5c5x9CEg

3) Vi købte på anbefaling en cd med Mariza:

https://www.youtube.com/watch?v=6Iapqgekl3I

 

Fadomusik: maxsuhrolesen