Kakler og gode spisesteder

Lissabon II. Kakler og gode spisesteder.

 

Man lærer hurtigt, at ’azul’ betyder ’blå’ på portugisisk. Men hvad betyder så ’azulejos’? Vi gik og beundrede husfacaderne i de gamle bydele i Lissabon og blev varme om hjertet, for der en gammel tradition, hvorefter man beklæder husfacaderne med kakler, blå kakler af en størrelse på for eksempel 10x10 cm. Det holder godt, og så er man fri for at vedligeholde facaden med maling. Kaklerne er ikke allesammen blå, men næsten. Vi blev enige med os selv om, at azulejos betyder ’blå kakler’. Så er det vedtaget. Der har tidligere været et voldsomt jordskælv i Portugal, og vi antager, at mange af de smukke kakkelfacader er forsvundet ved den lejlighed.

Glæden består også i, at man kan opsøge gader, hvor der ingen seværdigheder er, på nær azulejosfacaderne. Og en ting mere. Man kan finde spisesteder, som ikke får besøg af ret mange turister. Til gengæld kan man møde almindelige mennesker på uprætentiøse smårestauranter, som tilbereder uprætentiøs mad, som er veltillavet. I modsætning til hvad? Selvfølgelig i modsætning til spisesteder, som ligger tæt på seværdighederne og får foræret kunderne (turisterne) alt for nemt. Så bliver maden derefter. For dyr og for sjusket.

Det portugisiske køkken er et fiskekøkken. Det går op for en, at Atlanterhavet er nabo til Portugal. Der er frisk fisk i lange baner, i forretningerne og på restauranterne.

 

Vi fandt nogle gode steder, som vi vil besøge igen næste gang vi besøger Lissabon. Adresserne står ved de pågældende billeder herunder.

Der er tekster til mange af billederne.

 

Max Suhr Olesen. Spisesteder i Lissabon.